RANDEVU AL
BLOG

Diş Taşı Nedir?

Diş taşı ağız ve diş sağlığı konusunda insanların karşısına en çok çıkan sorunlar arasında yer alır. Yazımızda diş taşı nedir ve nelere sebep olur gibi soruların cevabını vereceğiz. Diş taşı nedir dersek önce bu unsurun ne olduğuna ve nasıl oluştuğuna bakmamız gerekecektir.

Zamanla diş üzerinde oluşan plaklar sertleşir ve taşlaşır. Zamanında ve gerekli temizliğin yapılmadığı durumlarda, dişleri saran kötü bir görüntü ortaya çıkar. Diş temizliği yapmanın temel amacı dişleri düzenli olarak temizlemektir. Aksi takdirde dişe yapışan plaklar zaman içinde taşlaşabilir.

Diş taşları tartar olarak da bilinir. Tartar oluşumuna zamanında müdahale edilmezse, diş eti çekilmeleri başta olmak üzere birçok sorunun ortaya çıkması söz konusu olur. Genel olarak bu sorunun yol açtığı olumsuzlukları şu şekilde sıralamak mümkün olur:

·        Ağızda koku oluşur.

·        Diş kökleri güçsüzleşir ve sallanma ortaya çıkar.

·        Diş hassasiyetinde artış görülür.

·        Diş çürümesi oluşur.

·        Diş etinde kanama meydana gelir.

·        Çene kemiğinde rahatsızlık ortaya çıkar.

·        Diş eti çekilmesi yaşanır.

Eğer zamanında gerekli müdahale yapılmazsa, dişler çok zarar görür ve diş kayıpları kaçınılmaz olur. Sağlık açısından birçok dezavantajı bulunan diş taşı, aynı zamanda görüntü bozukluğu sorununu da beraberinde getirir. Güzel bir gülüş elde etmek için diş taşlarının düzenli bir şekilde temizlenmiş olması gerekir.


Diş Taşı Neden Oluşur?


Diş taşı neden oluşur ve nasıl oluşur sorusuna doğru cevabı almak, diş bakımı konusunda insanlara önemli avantajlar sağlar. Sorunun kaynağını tam olarak tespit etmek, çözüm ortaya koymak için büyük önem arz eder. Tükürük içinde bulunan yemek kalıntıları zaman içinde diş yüzeyine yapışır ve uzun zaman sonra sertleşmeye başlar. Bu sertleşme taşlaşma olarak ortaya çıkar ve gerekli temizlik çalışmaları yapılmazsa çoğalır. Dişlerin yapısı diş taşlarının çoğalması ile bozulur.

Diş taşları dişlerin koyu bir renk almasına neden olur. Beyaz dişler güzel bir görüntü ortaya koyarken, sararan dişler kötü bir görüntü oluşturur. Diş taşlarının koyulaşması devam eder ve koyu sarı renk zaman içinde siyahlaşır. Güzelliğin tamamlayıcısı olan dişlerin beyaz kalması büyük önem arz eder. Ağzında diş taşı olanlar rahat gülemez ve ağzını açmaktan çekinirler.

Bireysel olarak yapılacak diş temizliği diş taşlarının çoğalmasını engeller. Diş taşlarından tamamen kurtulma konusunda ise diş hekimlerinden yardım almak gerekir. Sonrasında yapılacak düzenli fırçalama ve diş ipi kullanımı sayesinde, diş taşı oluşumunun tamamen önüne geçmek mümkün olur. Dişler beyaz kalır ve insanların daha özgüvenli şekilde gülebilmeleri mümkün olur.

Diş taşları neden oluşur sorusunun sebeplerini yazımız içinde açıkladık. Gerekli hijyenin sağlanması ile ağız ve diş sağlığı konusunda atılan adımlar çok sağlıklı sonuç verir. Diş çürümeleri de içinde olmak üzere, pek çok diş sorunundan kurtulmak için diş taşlarının temizlenmesi çözüm oluşturur. 


Diş Taşı Temizliği Nasıl Yapılır?


Diş taşı temizliği zamanında ve düzenli olarak yapılmazsa dişlerin rengi ve şekli bozulur. Tartar arttıktan sonra temizlemek çok daha zor olabilir. Diş taşı ile karşılaşmak istemeyenler için:

·        Her gün en az iki kez dişleri fırçalamak,

·        Yemeklerden sonra diş ipi ile temizlik yapmak,

·        Diş fırçası ve diş ipi tercihini en uygun olacak şekilde yapmak.

·        Diş macunu tercihinde florür özellikli tercihlere yönelmek

·        Asitli ve şekerli gıdaları fazla tüketmemek,

·        Sigara gibi zararlı alışkanlıklardan uzak durmak

·        Bol su ile ağzı düzenli olarak çalkalamak,

·        Diş hekimi muayenesini düzenli olarak takip etmek, bu konuda çözüm olacaktır.

Diş taşının uzun uzamandan beri oluşmasına bağlı olarak uzman hekim desteği kaçınılmaz olabilir. Eğer diş eti hassasiyeti ve diş kanaması sorunları varsa o zaman temizleme işleminden önce lokal anestezi uygulanabilir. Sağlıklı dişler ve mutlu gülüşler uzun yıllardan beri ağız ve diş sağlığı için slogan haline gelmiştir. Diş taşlarının temizlenmesi ise bu konuda önemli ihtiyaç olarak kendini gösterir.


Diş Taşı Dişe Zarar Verir Mi?


Diş taşı temizleme dişlere zarar vermez bilakis dişler için faydalı bir uygulamadır. Temizlik işleminde kullanılan malzeme ve yöntemler elbette önemlidir. Uzman diş hekimleri dişin durumuna bakar ve plak temizliği konusunda ona göre hareket eder. Temizlik işlemi yapıldıktan sonra dişlerin daha güzel ve beyaz olduğu görülür. Diş taşı temizleme sonrasında dikkat edilmesi gerekenler şu şekildedir:

·        Yeme ve içme konusunda doktorun tavsiyelerine uyulmalıdır.

·        Temizlik sonrasında diş hassasiyetinin normal bir durum olduğu bilinmelidir.

·        Hassasiyet durumunda daha yumuşak olan fırçalar tercih edilmelidir.

·        Ağız temizliğine ve hijyen kurallarına riayet edilmelidir.

·        Mümkün olduğunca sıcak ve soğuk gıda ve içeceklerden uzak durulmalıdır.

·        Muayene ve kontrollerin düzenli şekilde devamına dikkat edilmelidir.

Dikkatli davranan kişiler bu süreci sorunsuz atlatırken, diş sağlığına ve diş güzelliğine daha kısa zamanda kavuşma şansı bulur.


Diş Taşı Temizliği Sonrası Oluşan Boşluk


Diş plağı temizleme sürecinde fazlalık olan diş taşları temizlendiği için fazladan bir boşluk oluşmaz. Diş etinin geldiği noktalarda tartar yapısına bağlı olarak biraz çekilme söz konusu olabilir. Temizlik sonrasındaki süreçte ise diş ve diş eti yapısının normal duruma gelmesi beklenir.

Eğer beklenin dışında bir boşluk söz konusu ise bu durum çürük gibi sorunlardan kaynaklanabilir. Diş hekiminden bu konuda yardım alan bireyler, boşluk ile ilgili şikâyetini dile getirmelidir. Beklenenden fazla boşluk oluşumu sağlıksız bir durumun ortaya çıktığının göstergesi olabilir. Diş taşı temizliği normal koşullarda ve sorunsuz yapıldığı zaman dişler arasında fazladan boşluk oluşmaz.


Diş Taşı Diş Etine Zarar Verir Mİ?


Diş tartarı temizleme işlemi olarak bilinen diş taşlarının temizleme işlemi dişlere herhangi bir zarar vermez. Bunun tersine yapılan temizlik işleminin diş sağlığı için önemli faydaları söz konusudur. Koyu sarı renkte ortaya çıkan diş taşları çok sağlıksız bir görüntü oluşturur. Eğer gerekli temizlik zamanında yapılmazsa, hem diş taşları hem de diş etleri bu durumdan zarar görür.

Diş kaybı ve diş eti kanaması gibi sorunlarda diş taşı olumsuz bir rol oynar. Yaklaşık 6 aylık periyotlarla yapılan diş taşı temizliği sayesinde ağız ve diş sağlığı konusunda iyi bir tedbir almak mümkün olur. Uzman diş hekimleri pratik ve sağlıklı diş taşı temizliği konusunda en uygun hizmeti sunar ve insanlara yardımcı olur.


Diş Taşı Temizliği Diş Minesine Zarar Verir Mi?


Diş tartarı temizleme işlemi uzman bir hekim tarafından yapılırsa diş mineleri zarar görmez. Diş taşlarından arınan diş mineleri daha sağlıklı bir yapıya kavuşur. Dişin en sert tabakası olan diş mineleri, diş taşları sebebiyle risk altında olabilir. Düzenli şekilde yapılacak olan diş taşı temizliği diş minelerinin daha sağlıklı olmasına katkı sağlar. Diş taşı temizleme konusunda hizmetine başvurulan cihazlar diş minesine zarar vermez. Dişe yapışmış olan tartar temizlenir ve insanların daha sağlıklı dişlere sahip olması mümkün olur.

Diş Taşı Nedir?
Benzer İçerik
Dişlerin Gülüşe ve Özgüvene Etkisi
10 / 2023
Dişlerin Gülüşe ve Özgüvene Etkisi

Gülümsemek, insanların iletişim kurarken kullandığı en etkili araçlardan biridir. Gülüş, sıcaklık, samimiyet ve pozitif enerji gibi olumlu duyguları y…

Diş Fırçalamanın Önemi
10 / 2023
Diş Fırçalamanın Önemi

Diş fırçalama, sağlıklı bir ağız için en temel ve önemli adımlardan biridir. Günlük olarak düzenli bir şekilde dişlerin fırçalanması, diş eti hastalık…

Diş Taşı Nedir?
3 / 2024
Diş Taşı Nedir?

Diş taşı ağız ve diş sağlığı konusunda insanların karşısına en çok çıkan sorunlar arasında yer alır. Yazımızda diş taşı nedir ve nelere sebep olur gib…

Çocuklarda Diş Fırçalama Eğitimi
10 / 2023
Çocuklarda Diş Fırçalama Eğitimi

Çocukların ağız ve diş sağlığı onların genel sağlığı üzerinde büyük bir etkiye sahiptir. Bu nedenle çocuklara düzenli ve doğru diş fırçalama alışkanlı…

Hayalinizdeki Gülümseme için Dental Turizm
2 / 2024
Hayalinizdeki Gülümseme için Dental Turizm

Dental Turizm: Gülüşünüzü Yeniden Keşfetmek İçin Uygun Bir Seçenek Son yıllarda, dental turizm giderek daha popüler hale gelmiştir. Pahalı diş tedavil…

Diş Çürüklerinin Nedenleri Nelerdir?
3 / 2024
Diş Çürüklerinin Nedenleri Nelerdir?

Diş çürüklerinin nedenleri içinde en çok insanların tükettiği gıdalar yer alır. İnsan vücudunda pek çok bakteri vardır ve bu bakterilerden bir kısmı d…

Diş Eti Kanaması Nedir?
3 / 2024
Diş Eti Kanaması Nedir?

Diş eti kanaması ağız sağlığını olumsuz etkileyen rahatsızlıklardan biridir. İltihap, yaralanma ve tahriş sonucunda ortaya çıkan bu durum genel olarak…

Diş İpi Kullanmanın Önemi
3 / 2024
Diş İpi Kullanmanın Önemi

Diş ipi kullanmak ağız ve diş sağlığına çok önemli katkılar sağlar. Eğer diş temizliğine gereken önem verilmezse, sonu diş kaybına kadar giden süreçle…

Damakta Aft Nasıl Geçer?
3 / 2024
Damakta Aft Nasıl Geçer?

Damakta Aft nasıl geçer ve bu konuda tedavi için neler yapmak gerekir? Aft ile başı dertte olan çok sayıda insan için bu konu oldukça önemlidir. Ağız…