RANDEVU AL
BLOG

20 Yaş Dişleri Çekilmeli Midir?

20 yaş dişi, diğer bir adıyla gömülü diş herkeste çıkmamakla birlikte çoğu kişide ergenlik döneminden sonra, 20 yaş itibari ile ağızlarda yerini almaktadır. Bu dişler, azı dişlerinin en arkasında çıkmakta ve genel olarak çıkarken büyük ağrıların yaşanmasına neden olmaktadır. 20 yaş dişlerinin herkeste çıkacağı kesinlik taşımadığı gibi ne zaman çıkacağı hakkında da kesin bir zaman verilememektedir. Kimi kişilerde bu dişler 20li yaşlarda çıkarken kimi kişilerde de 20’li yaşların sonunda çıkabilmektedir. Çıkışı oldukça problemli ve ağrılı olan bu dişlerin çekimi bazen zorunlu olarak gerçekleştirilebilmektedir.

Diş sağlığına önem veren kişilerin düzenli aralıklarla diş hekimi kontrolüne gitmesi ve çıkmamış olsa bile 20 yaş dişlerine bakması önerilmektedir. Çünkü çoğu zaman bu dişler çıkmamakta, diş etinin altında gömülü kalmakta ve ağız sağlığını tehdit etmektedir. Bu noktada, diş hekimleri yaptıkları muayeneler sonucunda hastalarına 20 yaş dişlerini operasyonla almayı teklif etmektedir. Çünkü 20 yaş dişleri çeşitli nedenlerden dolayı risk oluşturabilmektedir. 

20 Yaş Dişleri Çekilmeli Midir?

20 Yaş Dişi Neden Çekilir?

20 yaş dişi kimi kişilerin ağzında ömür boyu sağlıklı bir şekilde kalırken, kimi kişilerde de daha yüzeye çıkmadan operasyonla alınmaktadır. Çünkü bazı nedenler bu operasyonu zorunlu kılmaktadır. Genel olarak 20 yaş dişi çekilmesini zorunlu kılan nendeler şunlardır:

  • Ağızda 20 yaş dişine yer olmaması
  • 20 yaş dişinin diğer dişleri sıkıştırması ve diğer dişlerin yapısını bozması
  • Ağrıya neden olması
  • 20 yaş dişinin gömülü kalması
  • 20 yaş dişinin çürümesi
  • Enfeksiyon oluşturma riski

Bu nedenler, 20 yaş dişlerinin çoğu zaman çekilmesini zorunlu kılmaktadır. Ayrıca 20 yaş dişlerinin, diş sıralamasında en arkada olması ve bu alanın normal diş fırçaları ile yeterli derecede fırçalanamaması dişlerin çürümesine ve dolayısı ile çekilmesine neden olmaktadır.

20 Yaş Dişi Nasıl Çekilir?

20 yaş dişlerinin çekimi, diğer dişlere göre daha zorludur ve 20 yaş dişi çene cerrahları tarafından çekilmektedir. Bu çekim, kişilerin içinde bulundukları duruma ve 20 yaş dişinin kök durumuna göre farklılaşabilmektedir. Kimi 20 yaş dişleri sıradan bir şekilde, kolaylıkla çekilebilirken, kimi 20 yaş dişleri de cerrahi operasyonla çekilmekte, operasyon sonunda dişe dikiş atılmaktadır. Fakat her ne şekilde olsun hastalara uyuşturucu bir iğne yapıldığı için hasta asla acı çekmemektedir. Dolayısı ile 20 yaş dişinin çekiminde herhangi bir acı duyulmamaktadır. 

20 Yaş Diş Kontrolü Nasıl Yaptırılmalıdır?

20 yaş dişi için işlem yapılabilmesi için kişiler, 20 yaş dişlerinin çıkmasını beklememelidir. Eğer operasyon gerekli ise operasyonun daha kolay yapılabilmesi ve erken dönemde müdahale edilebilmesi için 16 yaşından itibaren herkesin genel bir diş kontrolüne gitmesi tavsiye edilmektedir. Genel olarak diş hekimleri, erken dönemde operasyonla alınan 20 yaş dişlerinin yol açtığı hasarların daha az olduğu ve iyileşmenin daha hızlı olduğunu dile getirmektedir. Bu nedenle tavsiye edilen; 20 yaş dişinin çıkmasını beklemeden diş hekimi kontrolüne gidilmesidir.

Benzer İçerik
Dişlerin Gülüşe ve Özgüvene Etkisi
10 / 2023
Dişlerin Gülüşe ve Özgüvene Etkisi

Gülümsemek, insanların iletişim kurarken kullandığı en etkili araçlardan biridir. Gülüş, sıcaklık, samimiyet ve pozitif enerji gibi olumlu duyguları y…

Diş Fırçalamanın Önemi
10 / 2023
Diş Fırçalamanın Önemi

Diş fırçalama, sağlıklı bir ağız için en temel ve önemli adımlardan biridir. Günlük olarak düzenli bir şekilde dişlerin fırçalanması, diş eti hastalık…

Çocuklarda Diş Fırçalama Eğitimi
10 / 2023
Çocuklarda Diş Fırçalama Eğitimi

Çocukların ağız ve diş sağlığı onların genel sağlığı üzerinde büyük bir etkiye sahiptir. Bu nedenle çocuklara düzenli ve doğru diş fırçalama alışkanlı…

Hayalinizdeki Gülümseme için Dental Turizm
2 / 2024
Hayalinizdeki Gülümseme için Dental Turizm

Dental Turizm: Gülüşünüzü Yeniden Keşfetmek İçin Uygun Bir Seçenek Son yıllarda, dental turizm giderek daha popüler hale gelmiştir. Pahalı diş tedavil…

Diş Çürüklerinin Nedenleri Nelerdir?
3 / 2024
Diş Çürüklerinin Nedenleri Nelerdir?

Diş çürüklerinin nedenleri içinde en çok insanların tükettiği gıdalar yer alır. İnsan vücudunda pek çok bakteri vardır ve bu bakterilerden bir kısmı d…

Diş Eti Kanaması Nedir?
3 / 2024
Diş Eti Kanaması Nedir?

Diş eti kanaması ağız sağlığını olumsuz etkileyen rahatsızlıklardan biridir. İltihap, yaralanma ve tahriş sonucunda ortaya çıkan bu durum genel olarak…

Diş İpi Kullanmanın Önemi
3 / 2024
Diş İpi Kullanmanın Önemi

Diş ipi kullanmak ağız ve diş sağlığına çok önemli katkılar sağlar. Eğer diş temizliğine gereken önem verilmezse, sonu diş kaybına kadar giden süreçle…

Diş Taşı Nedir?
3 / 2024
Diş Taşı Nedir?

Diş taşı ağız ve diş sağlığı konusunda insanların karşısına en çok çıkan sorunlar arasında yer alır. Yazımızda diş taşı nedir ve nelere sebep olur gib…

Damakta Aft Nasıl Geçer?
3 / 2024
Damakta Aft Nasıl Geçer?

Damakta Aft nasıl geçer ve bu konuda tedavi için neler yapmak gerekir? Aft ile başı dertte olan çok sayıda insan için bu konu oldukça önemlidir. Ağız…