Diş Çekiminden Sonra Yapılması Gerekenler
Diş çektirmek her ne kadar istenmeyen bir durum olsa da özellikle çürüğün boyutuna bakarak bu işlemin kaçınılmaz olması söz konusu olabilir. Diş muayenesi ve çekim sürecinde özellikle hekimlerin yönlendirmelerine kulak vermek gerekir. Diş hekimi muayene sırasında kişinin kullandığı ilaçları, kronik rahatsızlıklarını sorar, bu durumda bilginin hekime doğru ve eksiksiz iletilmesi önemlidir. Herhangi bir kalp rahatsızlığı varsa veya kan sulandırıcı ilaçlar kullanılıyorsa Kardiyolog doktora danışarak bu konuda en makul yol izlenir. Genelde bu gibi süreçlerde Coraspin, Ecopirin, Karum, Coumadin ve Pilavix gibi ilaçlar belli bir süreliğine kesilir. Bu ilaçları kullanan bireyler kardiyolog doktorları ve diş hekimlerini görüştürerek tedavi planlanır.
INR kontrolü ile kan pıhtılaşma durumunu kontrol etmek, özellikle başka kronik sorunu olan hastalar için çok önemlidir. Bu kontrollere bakan diş hekimlerinin daha sağlıklı karar vermesi söz konusu olur.
Diş çekimi sonrası süreci ise diş hekimlerinin tavsiyelerine göre dikkatlice takip edilmelidir. Diş çekimi cerrahi bir operasyon olduğu için bu operasyon öncesinde ve sonrasında hekimlerin tavsiyelerine eksiksiz olarak uymak gerekir. Diş çekimi sonrası dikkat edilmesi gerekenler şu şekilde dikkate alınmalı ve takip edilmelidir;
- Hekimin koyduğu pamuğun yaklaşık olarak 2 saat kadar sabit tutulması gerekir. Bu süre zarfında pıhtılaşma olacak ve kanama sonlanacaktır.
- Diş çekimi sonrası 2-3 saatlik süreçte yemek yenmemelidir. Erken yemek yenmesi kanama sorununu beraberinde getirebilir. Yemeğin soğukluğuna ve sıcaklığına bağlı olarak hassas bölgede yaralanmalar söz konusu olabilir.
- Çekim sonrasındaki ağrı süreci uyuşukluğun geçmesi ile başlayabilir. Bu süreçte doktorun reçete ettiği ağrı kesiciler kullanılarak sorun çözülür. Doktorun tavsiye ettiği ilaç ve dozaj dışına çıkan uygulamalardan kaçınmak gerekir.
- Ağrının 2- 3 gün devam etmesi ve buna ateş ve şişlik etmesi durumunda enfeksiyon söz konusu olabilir. Bu süreçte doktorun yazmış olduğu antibiyotik ve diğer ilaçlar kullanılmalı ve hekime bilgi verilmelidir.
- Diş hijyenine dikkat etmek önemli olsa da diş fırçasının yeni çekilmiş olan diş bölgesine temas etmemesi gerekir. Hekiminiz bu süreçle ağız bakımınızı nasıl yapacağınız konusunda sizi bilgilendirecektir.
- Diş çekimi sonrası doktorların en önemli tavsiyelerinden biri de sigara içilmemesidir. Her ne kadar birkaç saatlik bir tavsiye olsa da bu durum sigarayı tamamen bırakmak için bir fırsat olarak görülebilir.
Diş çekimi sonrası yapılması gerekenler herkesin dikkatle üzerinde durması gereken konulardır. Çekim sonrasında iyi bir pamuk tamponu bu sürecin daha kolay atlatılmasına yardımcı olur. Pamuğu erken çıkarmak ve sık tükürmek ise kanamanın tekrardan çoğalmasına neden olur. Diş çektiren insanların biraz sabırlı olması pıhtılaşmanın zamanında oluşmasına fırsat verir. Bu süreci sağlıklı atlatmak ise ağrı ve enfeksiyon riskinin azalmasına neden olur.
Tedavi ile kurtulamaz hale gelen dişler ise fazla zaman kaybetmeden çekilmelidir. Hekimler çekim öncesi ve çekim sonrası süreçlerde hastayı bilgilendirir ve herhangi bir olumsuzluk olmasının önüne geçilir. Hekimin tavsiyesine uyan ve bu sürece dikkat eden insanların sağlığına çok daha kısa zamanda kavuştuğu görülür.
Diş tedavisi sonrası veya diş çekimi sonrası süreçler oldukça hassastır. Bu süreçleri sorunsuz atlatanlar diş çekimi sonrasında normal hayatına daha kolay döner. Burada tavsiyeler ve bu tavsiyelerdeki tüm detaylar çok önemlidir. Diş çekiminden önce alacağınız basit tedbirler ve sonrasında dikkat etmeniz gereken kurallar, bu süreci çok daha sağlıklı şekilde atlatmanıza yardımcı olacaktır.
Herkes bir gün bir klinikte dişini çektiriyor, ama sonra ne yapması gerektiğini biliyor mu? Bence hayır. O anın vermiş olduğu heyecanla hekim dinlenmiyor, ya da çok yapılması gereken şey olduğu için bir kısmı atlanıyor. Şimdi, yapılması gereken her şeyi burda anlatıyoruz;
• Öncelikle diş çekimi öncesinde hekim tarafından verilen ilaçlar kullanılmalıdır. Diş çekiminden önce hasta şeker, yüksek tansiyon, kalp gibi rahatsızlıkları varsa bu rahatsızlıklarını diş hekimine bildirmelidir. Hasta mümkünse dişlerini fırçalamalı, ağızdaki bakteri oranını azaltmak için de antiseptikli suyla ağız çalkalanmalıdır. Anne Olunca
• Diş çekimi yapılacak kişi sakin davranmalı diş hekimi korkusu yaşıyorsa da bunu diş hekimi ile paylaşmalıdır. Günümüzde diş hekimi korkusu aşılmaya çalışılsa da birçok hasta tarafından bu korku yaşanabilmektedir. Fakat hasta diş hekimine konu hakkından bilgi verirse bu korku konuşularak da aşılabilir. Eğer hasta korkusunu aşamıyorsa genel anestezi altında da çekim yapılabilir.