RANDEVU AL
BLOG

Damakta Aft Nasıl Geçer?

Damakta Aft nasıl geçer ve bu konuda tedavi için neler yapmak gerekir? Aft ile başı dertte olan çok sayıda insan için bu konu oldukça önemlidir. Ağız içinde sığ lezyon oluşumları insanları çok olumsuz etkiler. Aft denen bu durumdan kurtulmak için:

·        Tahriş edici gıdalardan uzak durmak,

·        Aşırı sıcak yiyecek ve içecek tüketmemek,

·        Asitli, baharatlı ve acı yiyecek ve içecek tüketmemek,

·        Aşırı strese girmemek,

·        AFT ilacı olan kremi düzenli kullanmak,

·        Doktorun reçete ettiği antibiyotik ilacı kullanmak,

·        Tuz ve karbonat karışımı ile gargara yapmak, gerekir.

Aft rahatsızlığı yaşam kalitesini çok düşürür. Bu nedenle hastalık ortaya çıkar çıkmaz hekim desteğine başvurmak ve geçerli bir tedavi sürecinden yardım almak gerekir.


Damakta Aft


Damakta aft insanların yaşam tarzını çok olumsuz etkileyen bir rahatsızlıktır. Ağrılı lezyonlar yeme içme süreci başta olmak üzere, gün içinde insanları her zaman rahatsız edebilir. Oldukça kötü görünen bu durum hayat standartlarını çok olumsuz etkileyen hastalıklar içinde yer alır. Uzman doktorlar kimi zaman ilaç tedavisi kimi zaman da tavsiye ve yönlendirmelerle hastaların bu durumdan kurtulmasına yardımcı olur.

Damak bölgesinde ortaya çıkan bu lezyonlar farklı boyutta ve yoğunlukta olabilir. Bu gibi bir sorun illa ki doktor muayenesini gerekli kılar. Aft genelde mikroorganizmaların yol açtığı bir rahatsızlıktır. Bu zararlı unsurlardan kurtulmak ve hastalıktan kurtulmak adına antibiyotik tedavisi en geçerli yöntemlerden biri olarak kendini gösterir.


Aft Nedir?


Aft nedir ve insanlara olan zararı nedir diye soruyorsanız, bu hastalığın yarattığı olumsuzluklar hakkında bilgi sahibi olmalısınız. Aftöz ülser olarak tanımlanan bu hastalık ağız hijyenine ve gıda tüketimine dikkat etmeyen bireylerde sık görülür. Zamanla oluşan kabarcık şeklindeki lezyonlar oldukça ağrılı süreçler yaratır. Aft hastalığına yakalanan insanlar baharatlı ve sıcak yiyecek tüketemez duruma gelir.

Ağız içi hastalık ve yaralarda aft çok acılı ve rahatsızlık veren bir hastalık olarak kendini gösterir. Bu şekilde ağızda kabarcık oluşumuna rastlayan bireyler hastalık ilerlemeden sağlık desteği almalıdır. İlaç ve diğer tedavilerin uygulamaya konması ile gerekli müdahale sayesinde hastalığın bir an önce giderilmesi sağlanır.


Damakta Aft Neden Olur?


Damakta Aft neden olur sorusuna cevap vermek için önce hastalığın sebepleri hakkında bilgi sahibi olmak gerekir. Aşırı baharatlı ve açı tüketimi, ağız içi hijyenine dikkat etmeme, sert ve tahriş etme özelliği bulunan gıdaların tüketilmesi, Aft gibi sorunları beraberinde getirebilir.

Ağızda yaraların oluşumu ile bu yaralar zaman içinde lezyona dönüşür. Bu durum sayesinde oldukça rahatsızlık verici bir hastalığın ortaya çıkması söz konusu olur. Aft sebeplerinden biri vitamin eksiği olurken, Behçet hastalığının da benzer sorunlara yol açtığı bilinir. Şikâyetleri bulunan kişi doktor muayenesine tabi tutulur ve uygun bir tedavi programı belirlenir.


Damakta Aft Belirtileri Nelerdir?


Damakta aft belirtileri nelerdir ve bu belirtiler nasıl gelişir? Aft hastalarının bu bilgilere sahip olması, çözüm noktasında hızlı ve sağlıklı adım atmak adına büyük önem taşır. Damakta ortaya çıkan Aft belirtileri:

·        Ağız ve dilde ortaya çıkan yara ve ağrılar,

·        Ortası gri, beyaz ve sarı olup kenarı kırmızı olan yaralar,

·        Yara oluşumundan önce ortaya çıkan sızlanma ve karıncalanma hissi,

·        Ağzın dışına kadar ulaşan yaralar,

·        Konuşma ve diğer ağız hareketlerinde hissedilen ağrılar, şeklinde görülür.

Ağrı, sızlama ve hissedilen belirtilere ek olarak, şekil olarak da dikkat çeken yaraların Aft olması mümkündür. Ağız içinde ortaya çıkan bu yaralar insanların hayatını olumsuz etkiler. Genelde ilaç tedavisi ve yaşam tarzı değişikliği ile geçer.


Damakta Aft Tedavisi


Damakta aft tedavisi için en bilindik yöntem antibiyotik ilaç tedavisidir. Uzun vadede bu hastalığın ortaya çıkış nedenleri de araştırılmalıdır. Eğer vitamin eksikliği sorunu varsa bu ve buna benzer hastalıkların ortaya çıkması mümkün olur. Uzun vadede vitamin takviyeleri ile hastanın daha güçlü bir bağışıklık yapısına sahip olması sağlanır.

İlaç tedavisi ve diğer doktor tavsiyelerine ek olarak, tuzlu ve karbonatlı su gargarası işe yarayacaktır. Ağızda oluşan mikroorganizmalardan bir an önce kurtulmak adına su, tuz ve karbonat karışımı ile sağlıklı bir sonuç elde etmek mümkün olur.


Aft’a Ne İyi Gelir?


Aft’a ne iyi gelir sorusuna cevap arayan çok sayıda kişi bu bilgilere dayanarak hastalıktan kurtulmak isteyecektir. Her hastalıkta olduğu gibi Aft hastalığında ilk olarak doktorların tedavi ve tavsiyelerine uymak gerekir. Ağız içi hijyeni sağlayacak olan gargara ve benzer adımlar elbette önemlidir.

Vitamin ve mineral takviyeleri uzun soluklu çözümlerdir. Doktorların yol göstermesi ile pratik ve uygun tedbirler almak daha sağlıklı sonuç verecektir. İlaç olarak uygun antibiyotik reçete edilen hastalar, bu sayede Aft hastalığından kurtulma şansı bulur. İlaç kullanımına rağmen geçmeyen hastalıklarda tekrardan doktora başvurmak çok önemli bir gerekliliktir.

Damakta Aft Nasıl Geçer?
Benzer İçerik
Dişlerin Gülüşe ve Özgüvene Etkisi
10 / 2023
Dişlerin Gülüşe ve Özgüvene Etkisi

Gülümsemek, insanların iletişim kurarken kullandığı en etkili araçlardan biridir. Gülüş, sıcaklık, samimiyet ve pozitif enerji gibi olumlu duyguları y…

Diş Fırçalamanın Önemi
10 / 2023
Diş Fırçalamanın Önemi

Diş fırçalama, sağlıklı bir ağız için en temel ve önemli adımlardan biridir. Günlük olarak düzenli bir şekilde dişlerin fırçalanması, diş eti hastalık…

Damakta Aft Nasıl Geçer?
3 / 2024
Damakta Aft Nasıl Geçer?

Damakta Aft nasıl geçer ve bu konuda tedavi için neler yapmak gerekir? Aft ile başı dertte olan çok sayıda insan için bu konu oldukça önemlidir. Ağız…

Çocuklarda Diş Fırçalama Eğitimi
10 / 2023
Çocuklarda Diş Fırçalama Eğitimi

Çocukların ağız ve diş sağlığı onların genel sağlığı üzerinde büyük bir etkiye sahiptir. Bu nedenle çocuklara düzenli ve doğru diş fırçalama alışkanlı…

Hayalinizdeki Gülümseme için Dental Turizm
2 / 2024
Hayalinizdeki Gülümseme için Dental Turizm

Dental Turizm: Gülüşünüzü Yeniden Keşfetmek İçin Uygun Bir Seçenek Son yıllarda, dental turizm giderek daha popüler hale gelmiştir. Pahalı diş tedavil…

Diş Çürüklerinin Nedenleri Nelerdir?
3 / 2024
Diş Çürüklerinin Nedenleri Nelerdir?

Diş çürüklerinin nedenleri içinde en çok insanların tükettiği gıdalar yer alır. İnsan vücudunda pek çok bakteri vardır ve bu bakterilerden bir kısmı d…

Diş Eti Kanaması Nedir?
3 / 2024
Diş Eti Kanaması Nedir?

Diş eti kanaması ağız sağlığını olumsuz etkileyen rahatsızlıklardan biridir. İltihap, yaralanma ve tahriş sonucunda ortaya çıkan bu durum genel olarak…

Diş İpi Kullanmanın Önemi
3 / 2024
Diş İpi Kullanmanın Önemi

Diş ipi kullanmak ağız ve diş sağlığına çok önemli katkılar sağlar. Eğer diş temizliğine gereken önem verilmezse, sonu diş kaybına kadar giden süreçle…

Diş Taşı Nedir?
3 / 2024
Diş Taşı Nedir?

Diş taşı ağız ve diş sağlığı konusunda insanların karşısına en çok çıkan sorunlar arasında yer alır. Yazımızda diş taşı nedir ve nelere sebep olur gib…